TörténetünkThe Cervélo History
A Cervélo története

Hogyan kezdődött az egész

A Cervélo Cycles 1995 ben látta meg a napvilágot amikor két mérnök, Phil White és Gérard Vroomen úgy döntöttek, hogy elvállalják gyorsabb időfutam kerékpár fejlesztését a  piacra. 1986 óta részt vettek a Kerékpár és Emberi Erőforrással Hajtott Járművek tervezésében, de a forduló pont akkor jött el, amikor a legígéretesebb olasz profi biciklista megkereste Gerardot, hogy tervezze meg neki a leggyorsabb időfutam kerékpárt.
Felismerték hogy a kerékpár szponzor képes tradicionális kerékpárokat készíteni használva saját vázaikat Columbusból vagy Eastonból, de nincs meg az érdeklődése vagy a képessége arra, hogy vezető kialakítást tudjanak tervezni a időfutam kerékpározásra és légellenállásra fókuszálva. Arra is rájöttek, hogy nem tehetik a kerékpáros elé a legújabb terveket ameddig nem tudják, hogy azok fejlesztések vagy csak ötletelés.

További képek a baracchi évekből

A csapat segítségével elkezdtünk kerékpárt tervezni a semmiből. Megvizsgáltuk a piacon kapható kerékpárokat és felállítottunk tervezési célokat, amik nehezek és megalkuvás nem tűrők voltak. Azt akartuk, hogy verhetetlenek legyünk a légellenállásban nem feláldozva a súlyt és merevséget, és eladhatóság kérdéseit nem feledve. Ez csak egy egyszeri tervezés volt a kerékpáros számára. Az eredmény egy eléggé radikális kerékpár lett ami kitágította a szabályokat szinte minden területen. A légellenállását ugyanolyan jól leteszteltük mint a kezelését a merevségét és a kényelmét.

The Cervélo Baracchi 1994-95 (1998 paint)
A Cervélo Baracchi 1994-95 (1998-as festés)

A vállalkozás kezdetei

A csapat igen lelkes volt a bicikli miatt, és akinek megmutattuk szintén. Mi már személyesen részt vettünk a triatlon és országúti kerékpár versenyeken, és mindenhol ahova a biciklivel mentünk az emberek azt kérdezték, hol kaphatnának egyet. Egy fontos kivétel volt aki nem volt kész még szakítani a régi hagyományos biciklikkel, a csapat bicikli szponzora. A profi biciklisták és atléták, mind a triatlon mind a kerékpározás világából, szerették a termékünket de a kerékpár gyártók nem, ezért levonva a következtetést, az egyetlen választható lehetőségünk a saját cég alapítása volt.

A következő hónapokba saját vállalatunkat építettük, teljesen átdolgoztuk a modellünket (szénszálról alumíniumra váltva), tanulmányoztuk a piacot és úgy döntöttünk fejest ugrunk a dologba. Majd első Cervélo biciklinket 1996 februárjában mutattuk be. Mihelyt volt pár bemutatható modellünk (kettő), úgy döntöttünk hogy követjük a klasszikus olasz kocsi eladás stílusát a sok üres térrel. A hozzáadott ötlet Van Gogh "Notte Stellata" képe volt a háttérben és az 1950-es évekből való olasz biciklis ruhát viseltünk. Talán több figyelmet fordított a közönség kinézetünkre mint a biciklijeinkre, ez jellemző ránk azóta is mióta befutott a vállalkozás, de ez legalább szerényen tartott minket.

Két éven belül nyertünk nemzeti triatlon és időfutam versenyeket Németországban és Kanadában, részt vettünk a Triathlon & Cycling World versenyen és az olimpián az atlantai időfutam futamokon. Két fontos tényező tette lehetővé a sikert a vevőink és az sportolók.

Elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy a vevőink észrevegyék és értékeljék miről szólnak termékeink. Tudjuk milyen sok kerékpár közül lehet választani és mindig díjazzuk ha valaki felismeri a Cervélo kerékpárok előnyeit.

Aztán ott vannak a profi sportolók akik a vevőinkkel együtt nagykövetei a kerékpárunknak. Mivel mi egy relatíve kis vállalat vagyunk mi nem vagyunk képesek a csapatok és a sportolók számára azt a támogatást nyújtani mint a nagyok. Ez azt jelenti, hogyha egy sportoló vagy egy csapat a Cervélot választja más helyett, a döntés tényleg a termék miatt történik (és remélhetőleg a vállalat miatt). Ez nem tűnik olyan nagy dolognak, de ha a sport a szakmád nehéz a választás a lehetséges nagy nyerési díj és a biztos alapfizetés között. Meg szeretnénk köszönni sportolóinknak a bizalmat,  amit belénk és kerékpárjainkba fektettek.

Tudjuk, hogy most furcsán hangzik hogy mi vagyunk az egyetlen kerékpár gyár saját profi kerékpáros csapattal a legmagasabb szinten, de ez még igaz napjainkban is. Mi talán vezetők vagyunk a magas technológiájú gyártók között, de még mindig kicsik vagyunk más vállalatokhoz képest, akik meg akarják mutatni termékeiket a professzionális versenyeken. Ez a vállalatokkal ( akik bevételt generálnak mindennel a triciklitől az országúti kerékpárokig)  folytatott kemény verseny a csapatok partnerségért, de szerencsések vagyunk mert vannak sportolóink és barátságos vállalataink akik hisznek bennünk, és akik segítettek létrehozni a Cervélo TestTeam-et.
 
The first bike show for Cervélo
Az első Cervélo kerékpár bemutató

Kik vagyunk?

Emberek csoportja akik nem csak szeretik a kerékpározást, mi szeretjük feszegetni a határokat minden lehetséges módon. Nyolc mérnök részvételével a vállalat tevékenységének középpontjában továbbra is az első napok irányvonala van. A több munkaerő mind a mérnöki mind a támogatói oldalon azt eredményezi hogy, a Cervélo fejlesztési sebessége gyorsabb mint ezelőtt bármikor.

Néha-néha visszanézünk a céljainkra amikor elindult a Cervélo. A küldetésünk egyszerűen ez volt: "Segíteni a vásárlóinknak versenyeket nyerni."  Nyugodtan állíthatjuk hogy elértük ezt, a Cervélo TestTeam-mel az első helyezést értünk el legelső évadjukon, és a P3 a legtöbbet nyerő triatlon kerékpár modell a Vasember történelmében (több mint 30 győzelem). De ez egyenértékűen igaz az "általános" vásárlóinkra is, büszkék és boldogok vagyunk hogy kis szerepet játszottunk sok ember eredményeiben.

Szokatlan egy vállalatnál, ahol ilyen gyors növekedés tapasztalható, hogy még mindig egészében a két alapító, Phil és Gerard tulajdonában van. Nekünk nem kel válaszolni a befektetési vállaltoknak és a részvényeseknek a rövid távú eredményeinkről; mi csak egyszerűen arra koncentrálhatunk, hogy jobb kerékpárokat építsünk. Ez az eltökélt törekvés a tökéletességre továbbra is fő célunk marad. Például minden egyes szélcsatorna használat 25 000 dollárba kerül. Ezt az összeget talán jobb lenne reklámra és marketingre költeni, de ez nem eredményez jobb kerékpárokat. Előre is elnézést kérünk hogy a reklámjaink úgy néznek ki mintha mérnökök írnák.  Úgy gondoljuk te jobban szeretnél egy reklámot nézni amit mérnök írt, mint egy kerékpárt hajtani, amit marketinges csapat tervezett.
The first bike show for Cervélo
Először ketten voltak - Gerard és Phil építi a Baracchi-t

A három nagy törés

1996-ban a Cervélo két országúti és két időfutam/triatlon kerékpárral kezdet. Ezzel rögtön a kerékpár technologia vezető ágában voltunk; talán kicsit túl elöl ezért a piac eleinte lassan fogadott el bennünket. De a 2000-es évben, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elég szigorú felszerelés szabályokat hozott, és sok élvonalbeli kerékpár illegálissá vált.

A Cervélo előre látta az új szabályokat és bemutatta a teljesen új és jelentősen javított termékvonalat. Amikor a versenytársaink a szabályok visszavonásáért vagy teljes eltörléséért küzdtek, a Cervélo átívelt egy jelentős technológia szakadékot és a kereslet elkezdett szárnyalni.

2003-ban a Cervélo lett a CSS Csapat támogatója, abban az időben ez volt a 14.-ik csapat a világ ranglistán. A Cervélo volt a legkisebb és a legfiatalabb kerékpár vállalat aki valaha támogatott csapatot ezen a szinten. A CSC Csapatot koronázták a világ első professzionális kerékpár csapatának A Cervélo-val való három éves együttműködésekkor. A partnerség hat évig maradt fenn, a 2008-as év végéig.

2009-ben a Cerveló vált az első kerékpárgyártóvá a modern időkben akinek saját kerékpáros csapata volt a legfelsőbb szintű kerékpár versenyzésben. A 2008-as Tour de France nyertesének Carlos Sastren és a spint csillag Thor Hushovd által vezetve, hamar nevet szerzett magának. Míg persze futamgyőzelmeket szállítják, ugyanilyen fontos hogy saját csapatunk lehetővé teszi a még hatékonyabb használatát a professzionális kerékpárosoknak az új termékek fejlesztésében. Ez az oka, hogy más meggondolt vezetői is a kerékpár iparágnak is csatlakoztak a csapatunkhoz.További információ áll rendelkezésre a TestTeam oldalon.

Cervélo Ma

Ma a Cervélo SA a világ legnagyobb időfutam és triatlon kerékpár gyártója, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt négy évben megnyerte a kerékpáriparban nagy presztízsű Kona kerékpár versenyt. A 2008-as Tour de France győztes Carlos Sastre is Cervélo-n győzött. A pekingi olimpián 40 jelentős sportoló is Cervélo kerékpáron versenyzett, és három arany öt ezüst és két bronz érmet szereztek- ez a rekord.